Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΜΙΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΜΕΡΑ ΤΗΣ ΚΟΜ

evandros-votsis

Αρχή στις συνεντεύξεις και αυτή τη φορά έχουμε τον πρόεδρο της τεχνικής επιτροπής της ΚΟΜ, Εύανδρο Βότση. Η κάμερα της ΚΟΜ ρώτησε και έμαθε σχετικά με τα πλάνα της ομοσπονδίας για το 2018.  Επίσης ο Βότσης έκανε την δική του ανασκόπηση για το 2018

Αναλυτικά οι δηλώσεις του:

Εύανδρε, μία ακόμα χρονιά του Μπάτμιντον έφτασε στο τέλος της. Πως ήταν αυτή η χρονιά για την ΚΟΜ;

Η χρονιά του 2017 ήταν αρκετά ενδιαφέρουσα και προκλητική. Νεοφερμένος ομοσπονδιακός προπονητής, καταρτισμένος, ειλικρινής και έξυπνος με διαφορετικές αντιλήψεις και φιλοσοφίες ως προς τις επιλογές των αθλητών. Είχαμε γκρίνιες γονιών, απειλές και αντιδράσεις παραγόντων σωματείων. Γενικά καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι οφείλουμε να τον σεβαστούμε και να μάθουμε από αυτόν αν θέλουμε να βελτιωθούμε. Τα προσωπικά θέλω θα πρέπει να παραγκωνιστούν για το γενικό καλό του αθλήματος και την εν γένει εξέλιξη των αθλητών.

Ψηφίστηκαν  αλλαγές των εσωτερικών κανονισμών ατομικών και ομαδικών πρωταθλημάτων όπου από το 2018 έχουν ήδη μπει σε ισχύ. Γενικά θα πρέπει να δοκιμαστούν οι αλλαγές και να δούμε τι βοηθάει στην πρόοδο των αθλητών και τι όχι για να επανέλθουμε με εισηγήσεις. Σίγουρα το 2018 θα είναι μια δύσκολη αγωνιστική χρονιά οργανωτικά και διοικητικά, γιατί αυξήθηκαν τα πρωταθλήματα κατά το 1/3.

Οι σχολές προπονητών και οι σχολές διαιτησίας πήγαν αρκετά καλά και είχαμε αρκετές συμμετοχές. Το στοίχημα τώρα είναι ποιοι από αυτούς θα μείνουν στο άθλημα. Γίνονται σταθερά βήματα προόδου και αυτό είναι κάτι που με χαροποιεί ιδιαίτερα. Πιστεύω ότι το πρόγραμμα Shuttle Time είναι η μεγαλύτερη καινοτομία του αθλήματος ανά το παγκόσμιο σε συνδυασμό με το Centre of Excellence που δίνει τη δυνατότητα σε επιλεγμένους αθλητές να προπονηθούν και να δοκιμάσουν την τύχη τους για τους ολυμπιακούς αγώνες.

Είναι σκληρό να είσαι πρόεδρος της τεχνικής επιτροπής;

Τι εννοείς σκληρό ? Σίγουρα υπάρχει το αίσθημα της αυξημένης ευθύνης για τα τεχνικά δρώμενα της ομοσπονδίας, το σχεδιασμό και την οργάνωση των πρωταθλημάτων, των εθνικών κλιμακίων κλπ, αλλά θεωρώ ότι οι καλές και ειλικρινείς σχέσεις με τα σωματεία και τους προπονητές, η ακριβοδίκαιη εφαρμογή των κανονισμών, καθώς και οι εμπεριστατωμένες αποφάσεις της ΚΟΜ, κάνουν το έργο της τεχνικής επιτροπής πιο εύκολο.

Ποια είναι τα πλάνα της ΚΟΜ για το 2018;

Να βελτιωθεί το επίπεδο των προπονητών στην Κύπρο ποιοτικά και αριθμητικά, να αυξηθεί ο αριθμός των διαιτητών, να δημιουργηθούν καλύτερες συνθήκες εργασίας για τους προπονητές και τους διαιτητές, να εξελιχθούν οι αθλητές μας και να είναι πιο ανταγωνίσιμοι στο εξωτερικό, να οργανωθούν καλύτερα τα εσωτερικά πρωταθλήματα, να τηρηθεί ο οικονομικός προγραμματισμός της ΚΟΜ και να διατηρηθεί το καλό πρόσωπο της ομοσπονδίας.

Ποια είναι η σχέση σου με τον ομοσπονδιακό προπονητή;

Είμαι ιδιαίτερα ευχαριστημένος με την προσφορά του. Θεωρώ ότι είναι ευλογία να έχουμε τόσον καλό προπονητή, νεαρό, με αρκετή όρεξη για δουλειά και επιτυχίες. Έχει κερδίσει την αγάπη και τον σεβασμό των αθλητών, το οποίο αυτό από μόνο του λέει πολλά. Δικαίως έχει θέσει αυστηρά κριτήρια για να μπορεί να είναι κάποιος στην εθνική, λαμβάνοντας υπόψιν τις αυξημένες ανάγκες του αθλήματος και τι απαιτείται για να μπορεί κάποιος να διακριθεί στο εξωτερικό. Επιπρόσθετα μου κάνει ιδιαίτερη εντύπωση ότι δεν ενδιαφέρεται να βελτιώσει μόνο τους αθλητές της εθνικής αλλά παράλληλα συνεισφέρει στο να οργανωθεί καλύτερα η ομοσπονδία.

Εκτός από τεχνικός σύμβουλος είναι και προπονητής.  Ποιο είναι το όνειρο σου;

Διοικητικά το όνειρο μου είναι να δω μία ομοσπονδία να λειτουργεί σωστά και έντιμα, να μπορεί να τηρεί τις δεσμεύσεις και υποχρεώσεις της και να είναι σε θέση να μπορεί να οργανώσει διοικητική δομή αντίστοιχη με αυτή της Δανίας. (Ισχυρά σωματεία και ακαδημίες που να μπορούν να στηρίξουν ακόμη και τον επαγγελματικό αθλητισμό). Για να γίνει αυτό έχουμε ακόμη αρκετό δρόμο μπροστά μας.

Προπονητικά το όνειρο και στόχος μου είναι να καταρτίζω και να προετοιμάζω όσο το δυνατόν καλύτερα τους αθλητές μου ώστε να τους δω να διακρίνονται διεθνώς.

Τέλος ένα μήνυμα για τα παιδιά που αρχίζουν τώρα το άθλημα του Μπάτμιντον;

Το μπάτμιντον είναι άθλημα που μπορεί να καλλιεργήσει μέγιστα τους ακόλουθους τομείς:

Α) Αντιληπτική / Γνωστική ανάπτυξη

Β) Φυσική κατάσταση

Γ) Κοινωνική συμπεριφορά

Δ) Ψυχολογία

Ε) Τρόπο ζωής (Lifestyle)

Κανένα παιδί δεν έχασε που ασχολήθηκε με το συγκεκριμένο άθλημα. Πρωταθλητής θα είναι ένας, αλλά κερδισμένοι είναι όλοι. Αξίζει να το δοκιμάσετε και να μην σταματήσετε με την πρώτη δυσκολία.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s