ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΟΕ

Σημαντικές αποφάσεις σχετικά με τους 33ους Ολυμπιακούς Αγώνες «Παρίσι 2024» έλαβε η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ), στη συνεδρία του εκτελεστικού της συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2020.

Για πρώτη φορά στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, το 50% των συμμετεχόντων θα είναι γυναίκες. Το αντίστοιχο ποσοστό γυναικών στο «Ρίο 2016» ήταν 45,6% και στο «Τόκιο 2020» θα είναι στο 48,8%.

Στο «Παρίσι 2024», στα 28 από τα 32 αθλήματα ο αριθμός ανδρών και γυναικών θα είναι στο 50-50, ενώ αυξήθηκαν σε 22 τα μικτά αγωνίσματα, έναντι 18 που βρίσκονται στο πρόγραμμα του «Τόκιο 2020».

Για την Κύπρο, μία πολύ ενδιαφέρουσα εξέλιξη είναι η συμπερίληψη του αγωνίσματος του μικτού σκητ στο πρόγραμμα της σκοποβολής, το οποίο θα αντικαταστήσει το μικτό τραπ, που βρίσκεται στο πρόγραμμα του «Τόκιο 2020».

Στο «Παρίσι 2024» αποφασίστηκε όπως μοιραστούν 10.500 κάρτες για αθλητές/τριες, με μείωση 592 θέσεων από τις 11.092 του Τόκιο, ενώ 329 θα είναι τα αγωνίσματα στο Παρίσι, έναντι 339 στο Τόκιο. Ο λόγος της μείωσης είναι για να περιοριστεί το μέγεθος των Ολυμπιακών Αγώνων, στη νέα εποχή που ζούμε, στη μετά-πανδημία εποχή.

Όσον αφορά το αγωνιστικό πρόγραμμα, στο «Παρίσι 2024» εγκρίθηκαν ως επιπρόσθετα τέσσερα αθλήματα και συγκεκριμένα το Σκέιτμπορντ, η Αγωνιστική Αναρρίχηση, το Σέρφινγκ και το Μπρέικινγκ. Το τελευταίο θα κάνει ντεμπούτο στο Παρίσι ως Ολυμπιακό Άθλημα και αποτελεί είδος αγωνιστικού χορού.

Αρκετά αθλήματα δέχτηκαν τροποποιήσεις στα αγωνίσματά τους, όπως για παράδειγμα στο Στίβο, όπου αφαιρέθηκε από το Ολυμπιακό πρόγραμμα το αγώνισμα του Βάδην 50 χλμ ανδρών και θα αντικατασταθεί από μικτό αγώνισμα, το οποίο θα αποφασιστεί μέχρι τις 31 Μαΐου 2021. Τη σημαντικότερη μείωση σε συμμετοχές δέχτηκε η Άρση Βαρών, με 120 κάρτες στο Παρίσι, έναντι 196 στο Τόκιο (και 260 στο Ρίο). Όπως εξήγησε η ΔΟΕ, η απόφαση αυτή πάρθηκε λόγω των έντονων της ανησυχιών όσον αφορά τη διακυβέρνηση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Άρσης Βαρών (IWF) και την προϊστορία του ντόπινγκ στο άθλημα.

Εξάλλου, στο περιθώριο της συνεδρίας της ΔΟΕ, έγινε και ενημέρωση από την οργανωτική επιτροπή του «Τόκιο 2020». Μία από τις αλλαγές που αποφασίστηκε, για λόγους προστασίας της υγείας των αθλητών, είναι ο περιορισμός του χρόνου παραμονής στο Ολυμπιακό Χωριό. Συγκεκριμένα, οι αθλητές θα κληθούν να εισέλθουν στο Χωριό πέντε μέρες πριν αγωνιστούν και να αναχωρήσουν το αργότερο δύο μέρες μετά το τέλος της συμμετοχής τους.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s